Supramarine

Чи дійсно українське зерно зло для Східної Європи?

Чи дійсно українське зерно зло для Східної Європи?
Блокування українських портів спричинило величезну кількість логістичних проблем, й одна з них -- аграрне питання. Наземний експорт зернових культур збільшився у десятки разів, переважно в Польщу та Румунію (які виступили головними перевалочними хабами), але на біржі зерна почалися потужні коливання, й обурення місцевих фермерів не змусило себе чекати.
Протести, техніка у центрах міст, блокування пунктів пропуску, закидання яйцями Міністра сільського господарства Польщі Генрика Ковальчика... Чи справді європейський агросектор так сильно страждає від конкуренції з українським зерном, і чи винна Україна у їхніх проблемах?
Нумо розбиратися.
  • ЦІНА ЗЕРНА
    #1
Дані ЄС свідчать, що ціни на зернові культури всередині Польщі майже не відрізняються від сусідніх ринків (напр., у Франції тонна пшениці коштує 262€, а в Польщі — 259€). Також цікавий факт: ціни суттєво вищі за «довоєнні» (приблизно на 30-50 €/т).
Тож, звісно, можна продемонструвати фермерам графіки, розповісти про тренди на чікагській біржі, але фермер все одно буде вбачати проблему в українському зерні. Так простіше.
_________
Висновок: на макрорівні на ціноутворення впливають саме біржеві котирування.
  • ФІНАНСОВІ НАДХОДЖЕННЯ
    #2
Фермери у прямому сенсі заробляють на провокаціях, перетворивши свої протести у фактичну валюту. Польский прем'єр-міністр оголосив про сукупні компенсації фермерам у майже 90 млн €(!!!). Але й тут є зворотня сторона: в ЄС відбувається шалена продуктова інфляція, тож від українського зерна повністю відмовлятися невигідно. Тому, аби заспокоїти фермерів, ЄС збільшить суми компенсацій й продовжить імпортувати якісне, вітчизняне зерно! :)
_________
Висновок: протести = валюта для фермерів. Маніпулятивна риторика.
  • НЕВРОЖАЙ В ЄС
    #3
Восени минулого року Європа отримала найнижчий за кілька років урожай кукурудзи, тож деякі польські фермери, отримавши рекордний урожай, вирішили "притримати" його, щоб заробити додаткові кошти. Подібне вже траплялось: після початку жатки в Європі поляки не продавали зерно й упорано чекали продовження зростання цін, в результаті чого переорієнтувалися на українську кукурудзу, а інші європейці закуповувались у Бразилії.
_________
Висновки: знову ж таки, вдавання до хитрощів та складних маніпуляцій. Стратеги, що ще казати? ;)
  • ПОЛІТИЧНИЙ ФАКТОР
    #4
Наприкінці 2023 року в Польщі відбудуться вибори. Оскільки зерно є важливою частиною електорату багатьох країн, нинішнім президентом Польщі проводились зустрічі на офіціальному та неофіціальному рівні з представниками агросектору. Після них розпочалися ускладнення експорту — надмірні перевірки фітосанітарних документів й вимагання додаткових документів у вигляді "самі гадайте, що нам потрібно".
_________
Висновок: чи є це результатом політичних міркувань? Можете здогадатися самі.
  • ПОВНОМАШТАБНЕ ВТОРГЕННЯ РФ
    #5
Взагалі-то можна було й не перераховувати все вищезазначене, адже єдина причина збільшення транзиту українського зерна через країни ЄС стала військова агресія рф. Тим більше українські аграрії також отримують величезні збитки через продовження логістичного плеча європейськими країнами.
_________
Висновок: фермерам гідно виступати з акціями протесту проти рф, а не проти українського зерна.
  • Чи зможуть протести зупинити перевезення зерна з України?
    ?
Малоймовірно. ЄС таки втілює заходи з підтримки агросектору України (припинення дії імпортних мит, спрощення транзиту українських зернових та олійних культур), але питання східноєвропейських фермерів однозначно буде підійматися і в майбутньому, оскільки правила гри на ринку змінились через появу на ньому якісного українського зерна.

_________

Висновок: не зволікаємо й працюємо далі.
YOUR SUPREME CARRIER
Скористуйтеся консультацією від Supramarine
Надішліть запит та наші менеджери зв'яжуться з вами
Скористайтесь послугами компанії Supramarine
Надішліть запит та наші менеджери зв'яжуться з вами